Неколку десетици мигранти по потекло од Конго упаднаа во просториите каде порано беше сместена Македонската амбасада во Брисел.

Станува збор за објект, кој согласно Договорот за сукцесија на имотот на поранешна Југославија, им припадна на Македонија и Хрватска.

Бриселските власти преговараат со организаторите на „окупацијата“, здружението Волонтери за интеграција на лицата без регулиран престој во Брисел (ЦСПБИБ), со цел мигрантите доброволно да го напуштат објектот, кој има екстериторијален статус.

Во разговор со претставници на нашата Амбасада во Брисел, од здружението дале ветување дека мигрантите нема да уништат или да украдат нешто од просториите, туку дека на овој начин само сакаат да извршат притисок врз властите за сместување на овие лица.

Бриселскиот порталот „Бруз“ објави дека во објектот влегле 50-тина од групата од околу 150 лица кои досега биле сместени во друга зграда, од каде требало да бидат иселени во рок од една недела.

Претставникот на ЦСПБИБ, Сван Грос изјави дека целта на оваа акција е само да се привлече вниманието на јавноста со проблемот за недостигот на капацитети за сместување на мигрантите.

– Од суштинско значење е да се сфати дека многу луѓе во оваа група, вклучително и семејства со деца, се наоѓаат во многу тешка ситуација. Окупацијата не е само средство за обезбедување сместување, туку и за изготвување политички проект за регулирање на статусот на сите лица без документи, изјави Грос за новинската агенција Белга.

Тој упати апел да властите „конечно да ги преземат своите одговорности“ и да донесат „вистинска политика за регулација, што ја препознава човечката вредност на оние кои живеат во страв дека ќе бидат депортирани“.

– Белгија може да им го обезбеди она минимум достоинство на лицата без документи, што значи модел на регулирање на нивниот статус врз основа на јасни и трајни критериуми со кои ќе се почитуваат основните човекови права, додаде Грос.