Многу често сакаме да кажеме „не“, но се плашиме да кажеме не , па само велиме „можеби“. Друг пат сме премногу остри во реакцијата и нашето „не“ звучи грубо.
Ви предлагаме да научите 10 начини како можете да кажете не на убав начин.
1. Звучи добро, но не сум слободен.
2. Поласкана сум што ме праша, но не можам да го направам тоа.
3. Жал ми е, но не можам да ти помогнам со тоа во моментов.
4. За жал, не е добро време.
5. Не сум слободен во моментов, но можеби следниот пат.
6. За жал, ова е нешто што не можам да го направам во моментов.
7. Навистина ценам што прашуваш, но не можам да се посветам на тоа во моментов.
8. Жал ми е, но нема да успеам, можеби друг пат.
9. Ти благодарам што мислиш на мене, но нема да можам.
10. Не, благодарам.