Ако планирате да патувате со авион, не треба да носите лажни дизајнерски чанти. Во случај да ги имате со вас, може да наидете на властите кои се обидуваат да ги спречат лажните производи и нивната комерцијална испорака. Тие бараат повреда на интелектуална сопственост на луксузни производи што ги носат луѓето.
Носењето копии на дизајнерски чанти купени или во продавници или на улица може да влијае и на патниците и на клиентите, пишува bizlife.rs.
Властите се во состојба на готовност поради лажни дизајнерски чанти. Меѓународниот аеродром Хартсфилд-Џексон во Атланта неодамна извести за сузбивање на фалсификувани стоки. Вработените во царината и граничната патрола ги информираа патниците за опасностите од патувањето со лажни производи.
Официјалните лица, исто така, ги предупредија дека носењето лажни производи може да доведе до конфискација. Ако царината ве најде дека носите лажни дизајнерски чанти, ќе ви ги одземат. Не е важно како, кога или каде сте ги купиле.
Кои земји конфискуваат фалсификати?
Франција води во построги закони. Иако првиот случај на конфискација беше во Соединетите Американски Држави, Франција веќе ги има овие закони кои забрануваат фалсификувани производи. Бидејќи повеќето брендови за луксузни чанти се француски, не е изненадување што Франција беше првата земја што ги наметна овие регулативи.
Тие поставија табли на аеродромите низ Париз за да ги предупредат луѓето дека носењето или купувањето лажни производи е кривично дело. Секој што ќе го прекрши овој закон може да оди во затвор од три години со парична казна од 300.000 евра. Царинските власти во Франција исто така се обучени да препознаваат фалсификувани производи.
Но, Франција не е единствената земја во потрага по фалсификати. Слични предупредувања беа објавени и на аеродромот во Рим. Calleochonews пишува дека лажни дизајнерски производи биле запленети од цариниците во стаклени кутии.
Целта на забраната и конфискацијата на фалсификуваните производи е да се спречат многу сериозни последици кои се движат од економски, правни, здравствени, безбедносни и правни. Подобро да оставите торби со реплики дома наместо да летате со нив.