Смирение и скромност
Овие две особини не спречуваат да се изгубиме во големината на нашето его. Тие ни помагаат да негуваме посилни и поздрави односи со другите. Тие ни дозволуваат да покажеме ранливост.
И покрај сите големи достигнувања што ги постигнуваат, често ќе откриете дека најчистите души во животот успеваат да останат скромни.
Мартин Лутер Кинг, Ганди и Мајка Тереза ​​одржуваа несебична понизност што ги држеше приземјени и покрај нивното моќно влијание врз светот.

Вие сте сила за добро
Чистите души негуваат позитивност , а не негативност. Ова не значи дека тие се имуни на животните борби – далеку од тоа. Тие само сакаат да бидат сила на доброто во светот и знаат дека темнината може да се бори само со светлина.
Тоа значи фокусирање на љубовта, а не на омразата. Тие бараат да разберат, а не да обвинуваат. Да чувствувате сочувство наместо осудување.
Да се ​​биде чиста душа значи дека активно го барате доброто во животот – и во ситуации и во луѓе.

Дарежливост
Чистите души се дарежливи. Тие се среќни да го споделат она што го имаат со другите, без разлика дали тоа е нивното време, енергија, добрина или храна на нивната трпеза. Давањето и дарежливоста
не е материјално давање. Некои од најдарливите луѓе на оваа планета имаат најмалку. Повеќе се работи за тоа да бидете спремни да споделите со вашиот ближен. Да им помогне на оние на кои им е потребно. И добро е да знаете дека давањето е добро за вас, не само за оние кои примаат. Истражувањата покажаа дека се чувствуваме посреќни и поздрави кога даваме и дека тоа ги подобрува нашите социјални врски.

Благодарност
Луѓето со чиста душа може да изгледаат најсреќни и најзадоволни. И една од нивните тајни за негување на ова е благодарноста.
Благодарноста е клучна состојка на среќата која ни помага да ја видиме убавината во сè околу нас.
Наместо да се фиксираме на она што го немаме – што може да доведе до длабока фрустрација и незадоволство – благодарноста ни помага да се чувствуваме задоволни.

Верувате во еднаквост
Човечките општества сакаат хиерархија. Некои поделби се експлицитни, а некои се поимплицитни. И луѓето сакаат да им наредуваат на другите и да ги етикетираат.
Но, чистите души не го гледаат светот на овој бинарен начин. Тие не веруваат дека се подобри или полоши од кој било друг.
Тие не сакаат другите да бидат под нив и не се задоволуваат со другите да имаат помалку за да се чувствуваат подобро за себе.
Чистите души ги гледаат сите наши разлики како јадро на нашето единство.