Единаесет планинари од друштвата ПК Аргентус Монт, Х20 Скопје, ПК Тетово и ПК Копанки-Битола се јунаци на планинарската сезона, откако на највисокиот врв од шарпланинскиот масив Титов врв (2.747 метри надморска висина) однеле дванаесет стакла за да ги обноват прозорите на кулата кои лани во декември 2022 беа вандализирани од непознати сторители.

Зија Јонузовски, еден од најпознатите планинари во земјава и секретар на ПК Аргент Монт вели: „Дванаесет пластични стакла се обезбедени со донација на Назиф Изаири од Боговиње.

Со теренско возило на планинарот Али Ислами од ПК Тетово, стаклата се однесоа од градот до кота 2.445 метри надморска височина. Потоа од таму до врвот ги носевме на грб. Трошоци за други материјали, алати, штрафови, надомест за гориво се од Федерацијата за планинарски спортови“.

Санирани се последиците од вандализмот, искршените прозори се заменети со нови а искршените делови од патосот на втор кат се заменети со нова шпер плоча и има нови алуминиумски фолии.

Оваа кула знае да биде и од животен значај за многу планинари особено во зимно време кога временските прилики се менуваат од час во час на овој највисок врв.