Икигаи е јапонски концепт за живот, а главното прашање на кое треба да одговорите според оваа филозофија на среќен живот е – Зошто се будите наутро?

На јапонскиот остров Окинава, од каде потекнува терминот „икигаи“, живеат голем процент стогодишници. Дали концептот на икигаи може да биде една од причините за таквата долговечност ? Ден Битнер, автор на книгата Сини зони во пракса.

Битнер тврди дека концептот на икигаи во никој случај не е единствен за жителите на Окинава: „Овој концепт е познат на долговечните луѓе во сите четири сини зони, како што се Сардинија и полуостровот Никоја, дури и ако не постои конкретен збор за него“.

Како што изјави, за концептот на икигаи важно е да се направат три листи кои се состојат од: вашите вредности, што уживате да правите и во што сте добри. И потоа напишете ги ставките што се присутни на сите три списоци. Односно, ставките што се на пресекот на овие списоци, тоа е вашиот икигаи.

Истражувањата покажуваат дека кога некој ќе го изгуби чувството за цел, тоа може да има многу негативно влијание врз целиот живот . „Вашето икигаи лежи на пресекот на она во што сте добри и што уживате да го правите“, пишува Хектор Гарсија, коавтор на „Икигаи. Јапонски тајни за долг и среќен живот“.

Икигаи често се претставува како пресек на четири основни елементи:
Што ти се допаѓа (твојата љубов)?
Што му треба на светот (твојата судбина)?
Во што сте добри (вашиот повик)?
За што може да се платите (вашата професија)?
Кога ќе најдете активност што одговара на сите четири категории, ќе го најдете вашето икигаи, кое ќе ви го исполни животот со среќа , чувство на исполнетост и ќе го направи многу подолг. Како да го добиете вашиот икигаи? За да започнете, поставете си ги овие четири прашања:

Што ми се допаѓа?

Во што сум навистина добар?

За што можам да добијам плата во моментов – или што би можел да направам ако само сакам и вложувам труд?

Што сака светот од мене?

Во својата книга, Хектор Гарсија и Френсис Миралес даваат десет правила кои можат да му помогнат на секој да го најде својот икигаи. Еве ги правилата:

Цел живот внимавајте на сопствената работа, не се пензионирајте полни со безделничење.

Откажете се од итноста, почнете да живеете побавно и одмерено.

Не прејадувајте – јадете доволно за да се чувствувате 80 проценти сити.

Опкружете се со добри пријатели.

Одржувајте ја формата со секојдневни, нежни вежби.

Насмевнете им се на луѓето околу вас и ценете ги такви какви што се.

Поврзете се повторно со природата .

Бидете благодарни на светот и судбината за се што ви го разубавува денот и прави да се чувствувате живи.

Живејте во сегашноста , а не во минатото или иднината.

Следете ги вашите икигаи.

Размислете што би можеле да направите денес што би било едноставно и достапно за вас, и во што уживате и што може да биде израз на вашето икигаи?