Во раскошниот двор во Версај, под владеењето на Луј XV, се појавил необичен тренд. Градините околу палатата биле украсени со кревети специјално дизајнирани за јавни сексуални средби… Какви други секс трендови постоеле во минатото?

Низ историјата, човечката сексуалност добивала безброј форми, често откривајќи интригантни и неочекувани сознанија за различни култури и епохи. Од Антички Египет до викторијанска Англија и пошироко, општествата покажаа некои навистина чудни секс трендови.

Истражувајќи ги овие историски секс трендови, можеме да стекнеме вредни сознанија за ставовите, табуата и еволуирачките перцепции за желбата што го обликуваа нашето денешно разбирање за интимноста.

Можеби ќе предизвикаат љубопитност, а можеби дури и ќе разгори чувство на чудење за безброј начини на кои луѓето барале задоволство низ времето.

Антички Египет: Кармин како симбол за провокација

Во Стариот Египет, употребата на кармин имала многу подлабоко значење отколку едноставно подобрување на нечиј изглед. Се верувало дека носењето кармин, особено во црвени нијанси, ја симболизира желбата за орален секс.

Египќаните ги поврзуваа црвените усни со божицата на сексуалната желба и плодноста, Хатор. Така, се сметало дека поединците кои ставаат кармин ја сигнализираат нивната отвореност за такви интимни средби.

Античка Грција: Играта за пиење „Котабос“

Во Античка Грција, играта за пиење „Котабос“ им давала можност на младите мажи да ја покажат својата физичка и сексуална моќ. Учесниците го фрлале талогот од своето вино, содржано во мала чаша наречена „киликс“, кон целта додека вешто прикажувале различни сексуални пози или сугестивни гестови.

Оваа игра служела како средство за покажување на сексуалната моќ и за забавување на сограѓаните.

Викторијанска Англија: Подемот на вибраторот

Викторијанската ера често се поврзува со внимателност и сексуална репресија. Меѓутоа, за тоа време, лекарите измислиле необичен уред познат како вибратор, првично наменет како медицинска алатка за лекување на „женска хистерија“.

На крајот, овие средства се нашле во домовите, а жените дискретно ги користеле за да ги ублажат физичките и сексуалните фрустрации.

Овие рани вибратори се полнеле со пареа или рачно и играле улога во предизвикување на општествените ставови кон женската сексуалност.

Антички Рим: Фасцинацијата со пенисот

Старите Римјани имале неверојатна фасцинација со амајлиите во облик на пенис. Се верувало дека овие предмети, често направени од бронза или други материјали, поседуваат заштитна моќ од зли духови и лошо богатство.

Римјаните ги носеле како накит или ги ставале во своите домови за да ја избегнат штетата. Дополнително, овие амајлии се сметале и за симболи на плодност и среќа, поврзани со сексуалната моќ.

Јапонија: Шунга уметност

За време на периодот Едо во Јапонија, преовладувало производството и потрошувачката на експлицитна еротска уметност, позната како шунга. Овие отпечатоци прикажувале различни сексуални дејствија и често се консумирале приватно или се споделувале меѓу паровите како средство за зајакнување на интимноста и задоволството.

Шунга уметноста одигра значајна улога во истражувањето на човековите желби, промовирањето на сексуалното образование и предизвикување на општествените норми околу сексот.

Франција од 18 век: Јавни секс кревети во Версај

Во раскошниот двор во Версај, под владеењето на Луј XV, се појавил необичен тренд. Градините околу палатата биле украсени со  кревети специјално дизајнирани за јавни сексуални средби.

Овие кревети, наречени „coucher de la reine“ биле стратешки поставени за дворјаните и посетителите да се вклучат во дискретни љубовни средби.