Конечно дојде денот што цела Британија го чекаше со месеци – беше крунисан кралот Чарлс, но тој воведе значајни промени во споредба со церемонијата на крунисувањето на неговата мајка, покојната кралица Елизабета. Така, оваа церемонија беше значително пократка од онаа што се одржа пред 70 години, кога беше крунисана кралицата Елизабета Втора.

Прославата вклучи „клучни елементи поврзани со света религиозна служба“, но подобро ја одрази визијата на кралот за полирана модерна монархија токму како што претходно соопшти Бакингемската палата.

Церемонијата во лондонската Вестминстерска опатија – каде Чарлс и неговата сопруга Камила ќе бидат крунисани за крал и кралица – траеше само еден час.

За споредба, кога кралицата Елизабета Втора беше крунисана на 2 јуни 1953 година, по смртта на нејзиниот татко Џорџ Шести, службата траеше повеќе од три часа.

Сепак, крунисувањето на покојната кралица беше првото телевизиско крунисување.

На една фотографија направена тој ден, принцот Чарлс, кој тогаш имаше четири години, изгледаше како да му е здодевно од бескрајните прослави со потпрена глава на раката, опкружен со баба му и тетка му, принцезата Маргарет.

Се проценува дека 27 милиони луѓе во Британија ја следеле церемонијата на телевизија, а уште 11 милиони слушале на радио.

Единствениот дел од церемонијата што беше заштитен од сјајот на камерите беше ритуалот на светото помазание, при што архиепископот ги помаза рацете, градите и главата на кралицата со осветено масло.

По службата во опатијата, во 1953 година, поворка ја одведе кралицата и нејзината придружба од 16.000 луѓе на патување долга 5 милји низ дождливиот Лондон назад до Бакингемската палата – што траеше два часа за што е можно повеќе луѓе да го видат новиот монарх.

Поворката за крунисување на Чарлс и Камила помина само дел од споменатата должина, а нивната рута беше само околу 3,5 километри. За да го скрати своето патување до палатата, кралската двојка ќе избегнува големи делови од градот.

Крунисувањето на Чарлс е и значително поевтино од она на неговата мајка, што го чинеше британскиот даночен обврзник во 1953 година, 2,9 милиони долари, што би било околу 92 милиони долари во денешни пари.

Во согласност со помалку екстравагантната визија на сегашниот монарх за настанот, само 2.000 гости ќе бидат пречекани на церемонијата.

На крунисувањето на кралицата Елизабета присуствуваа околу 8.250 гости. Скратениот список на гости на кралот Чарлс, исто така, ќе биде значително поразновиден, со повеќе претставници од различни вери и етнички заедници поканети да учествуваат на свеченостите.

Ова е заеднички напор да се истакне лицето на британското општество што се менува.