Дали имате намера да постигнете видливи и брзи резултати со вашето вежбање? Професорот Кен Носака од Универзитетот Едит Кауан во Западна Австралија вели дека возрасните треба да вежбаат најмалку три пати неделно ако сакаат да ја зголемат силата.

Овој физиотерапевт тврди дека три до пет дена концентрирана активност ќе даде резултати за само четири недели.

  • Мислам дека е најдобро да вежбате по малку секој ден, дури и ако тоа се само 20 минути пилатес или кардио, за да останете активни и здрави, рече тој. На мускулите им треба одмор од напорните вежби па затоа е важно да вежбате секој ден во приближно исто време, додава докторот.

Професорот Носсака ја прифаќа препораката од Светската здравствена организација за најмалку 150 минути вежбање неделно. Сепак тој истакнува дека вежбањето еднаш неделно по два часа е помалку ефикасно од 20 минути секој ден.

  • Ако немате 20 минути, знајте дека и пет минути прават голема разлика, предупреди тој и нагласи дека е важно да го слушате сопственото тело. Со други зборови, ако се чувствувате болно ден по тренингот, одморете се. Ако се будите свежи и енергични, направете уште еден тренинг.