„Јас сум подобар од тебе“
Многу луѓе кога ќе запознаат некого почнуваат да се споредуваат со таа личност. Јас сум повисок, понизок, во подобра или полоша форма, побогат, посиромашна, посреќна и на крајот некако… подобра. За да го зајакнеме сопственото его и да ги смириме нашите несигурности, се фокусираме на начинот или начините на кои мислиме дека сме супериорни во однос на другата личност, освен ако тоа не е некој на кој навистина му се восхитуваме и сакаме да ја имитираме таа личност, да направиме нешто од нив. ајде да научиме. Но, дури и тогаш, љубомората може да го замени восхитот, што нè натера да најдеме грешка во нешто, да се фокусираме на област каде што или нашите способности или нашите морални проценки не ставаат над другата личност.

За да престанете да се споредувате, оставете ги настрана разликите и наместо тоа фокусирајте се на заедничките и сличностите. Запрашајте се: колку личам на оваа личност? Кои интереси, вештини, желби и искуства имате заедничко? Споредувањето води до разлики, додека наоѓањето заедништво поврзува.

„Не те осудувам… туку всушност те осудувам“
Ова се ситуации кога не се споредуваш со друга личност, туку ги носиш очилата на твоите ставови и убедувања или она што општеството го диктира, и тогаш погледнете ја таа личност низ тие очила на илузија – без размислување за тоа што има внатре. Тоа се ситуации кога коментираме за туѓиот изглед, изборот на облека, автомобилот, образованието, начинот на комуникација, животниот избор… Ова често може да се поврзе и со токсично чувство на завист , кога постои, на пример, љубомора затоа што некој поседува поголем стан или поскапа кола, а потоа почнете да судите.

Противотров за ваквата токсична состојба е да застанете пред огледалото и да се потсетите како изгледа кога некој ве осудува, како се чувствувате, дали е тоа пријатно искуство… Едно од најважните правила на животот е да не правете им го на другите она што не би сакале да им го правите на другите, тие работат за вас. Тоа важи и овде.

„Не ти обрнувам внимание“
„Премногу си заинтересиран и премногу се впиваш“; „Не ме слушаш“; „Не внимаваш на целта“… Дали често сте добивале вакви реакции од други луѓе? Дали мислите дека сè што ќе кажете, правите, мислите или планирате е поважно од она што другиот го споделува со вас во тој момент? Ова токсично однесување е особено видливо во романтичните врски. Ги отфрламе оние со кои сме блиски и за кои тврдиме дека ги почитуваме затоа што не ги третираме нивните мисли, идеи или потреби како еднакви по вредност или важност со нашите.

Еден начин да престанете да го правите ова е да размислите за сите моменти кога другата личност покажала вистински интерес за вас. Потсетете се дека е важно да слушате, да работите на зајакнување на емпатијата и да сфатите дека љубовта е меѓусебно почитување, ценење и разбирање.