Буда кажал: „Дури ни твоите најлоши непријатели не можат да ти наштетат така како твоите немирни мисли“. Прочитајте го ова кратко, но многу важно упатство на тибетските мудреци за среќен живот:

 1. Ако ти се допаѓа – кажи го тоа.
 2. Ако не ти се допаѓа – кажи го тоа.
 3. Ако ти недостасува некој – јави му се.
 4. Ако нешто не ти е јасно – прашај.
 5. Ако сакаш да се запознаеш со некого – јави му се.
 6. Ако сакаш нешто – побарај го.
 7. Никогаш не расправај се.
 8. Ако сакаш да те разберат – објасни.
 9. Ако си виновен, кажи го тоа веднаш и не барај изговори.
 10. Запомни дека секој има своја вистина и дека таа честопати не се поклопува со твојата.
 11. Немој да се дружиш со лоши луѓе.
 12. Главното нешто во животот е љубовта, сѐ друго е суета.