Поранешна израелска директорка ќе помине до 15 години затвор за сексуален напад на две ученички во ултраортодоксно еврејско училиште во Австралија. Малка Лејфер ги силувала и непристојно ги нападнала сестрите Даси Ерлих и Ели Сапер помеѓу 2003 и 2007 година, утврди поротата во април. 56-годишната била прогласена за невина за злоупотреба на третата сестра, Никол Мајер.

Таа се изјаснила за невина по повеќе од дваесетина обвиненија и со години се борела против екстрадиција од Израел. Но, во 2021 година, израелски судија открил дека таа лажирала ментална болест за да избегне соочување со судовите и наредил да биде испратена во Мелбурн.

За време на долгото судење, поротата слушнала докази дека Лејфер ги малтретирала сестрите во заклучени училници, во училишни кампови и во домот на главниот наставник.

Лејфер била почитувана личност во школата Адас Израел, а сестрите биле „гладни за љубов и имале потреба од заштита“, бидејќи биле емоционално и физички малтретирани дома од нивната мајка и целосно неедуцирани за секс, рекол судијата.

„Овој случај е впечатлив за тоа колку ранливи биле овие жртви, и за пресметливиот начин на кој сторителот, Лејфер, ја искористила бесмислената предност поради сопственото перверзно сексуално задоволство“, рече судијата.

Обраќајќи се на „моќните“ изјави за влијанието на жртвите од Сапер и Ерлих во кои тие зборувале за трајните чувства на вина, срам и страв, судијата Гембл истакнал дека тие се „целосно невини“ за „предаторското однесување“ на Лејфер.

Со оглед на времето што таа веќе го отслужила во затвор, Лејфер ќе има право на условно ослободување во јуни 2029 година.