Ник Молнар има 30 години и е најмладиот австралиски милијардер кој ги заработил сите пари сам, а не ги наследил од богато семејство.

Своето богатство го заработи како директор на компанијата „Afterpay“, платформа што на корисниците им нуди одложување на плаќањето преку редовни инструменти за плаќање, без надомест.

Оваа година компанијата се префрли на е-трговија поради пандемијата, по што нејзината вредност скокна 1.300 проценти, што го катапултираше својот сопственик меѓу милијардерите. Но, можеби сè немаше да се исплати ако не беше советот што го доби Молнар од поранешниот шеф.

Уште во 2012 година, Молнар работеше како инвестициски аналитичар во инвестициски фонд и веќе имаше искуство во претприемништво, бидејќи како студент продаваше накит преку eBay од просторија на универзитетот, но сакаше да основа своја веб-страница за продажба на накит.

„Ми требаше мојот шеф кога работев како аналитичар да ми каже:„ Не знам зошто работиш овде, треба да бидеш во продажба со полно работно време “, се сеќава Молнар. Сега е Молнар тој кој дава совети.

“Прекрасно е да се има некој да те турка од страна. Отсекогаш мислев дека е доволно да се заврши факултетот и да се најде добра работа, без да создавате нешто ново. Но разбрав дека само кога човек ќе одлучи да ги напуштите поволностите што ги нуди корпоративниот бизнис, само тогаш може тој напредува” вели Молнар.