Цисродов маж (маж кој е роден и се чувствува како маж) од Еквадор дошол на идеја легално да го промени полот и да стане жена, за да стане „мајка“ и полесно да добие старателство над неговите ќерки.

Четириесет и седумгодишниот Рене Салинас Рамос отворено признал за локалните медиуми дека неговата одлука нема никаква врска со неговата сексуалност и идентитет, туку дека станал жена исклучиво затоа што правниот систем на Еквадор ги фаворизира мајките пред татковците кога решаваат прашања за старателството.

„Законите велат дека жената има право на деца. Од овој момент па натаму, јас сум жена. Сега се сметам за нивна мајка“, изјавил Салинас Рамос.

Тој, како што вели, е „многу сигурен во својата сексуалност“, но сакал да биде женско само за да може да обезбеди „мајчинска љубов и заштита“.

„Во оваа земја е казниво да се биде татко. Во Еквадор ме гледаат само како давател на услуги“, рече Салинас Рамос, кој тврди дека неговите деца живеат во насилна средина со нивната биолошка мајка и дека тој не ги видел повеќе од пет месеци.

Сепак, неговата духовитост не им се допаднала на ЛГБТ+ групите кои се загрижени дека тој го искористил „законот дизајниран да ги промовира правата на трансродовите луѓе“ и каков ефект би можеле да имаат неговите постапки во иднина.

„Приватната работа на овој човек, да го добие старателството над неговите ќерки, не е во духот на законот“, изјавила за Дајан Родригез, една од најистакнатите транс активисти во Еквадор и национален директор на Еквадорската федерација на ЛГБТ+ организации.

Родригез, која беше првата транс личност во собранието на Еквадор од 2018 до 2021 година и помогна во лансирање на закон со кој се дозволува промена на полот во 2015 година, рече дека нејзиното разбирање на законот ја прави мала веројатноста судијата да „падне“ на оваа постапка на Салинас Рамос. На крајот, тоа само ќе му донесе публицитет.

Затоа што, како што вели, „нема смисла да си го сменил полот во личниот документ, а не си транс лице, туку само да го користиш тоа како предност за да добиеш старателство“.

„Се плашиме дека работите ќе тргнат наопаку во собранието, дека ќе почнат да носат закони против нас. Настаните околу случајот со Салинас Рамос може да предизвикаат промена на критериумите за промена на полот во личната карта на транс лицата. – изјавила Родригез.

Салинас Рамос, пак, тврди дека оваа одлука не е насочена против никого и дека нема намера да наштети никому, туку дека неговата цел е „да се бори против системот кој го жигосал фактот дека некој е роден како маж“.