„Седум принципи за успешен брак“, тврди дека паровите треба почесто да се бакнуваат за да создадат чувство на поврзаност и романса. помеѓу нив. Психологот нагласува дека бакнежот од шест секунди делува како „привремена оаза“ за време на напорниот ден и помага врската да биде стабилна. „Не излегувајте од дома без бакнеж кој трае најмалку шест секунди, а кога повторно ќе се видите на крајот од работниот ден, повторно поздравете го вашиот сопружник со таков бакнеж, за да создадете љубовен премин во заедништво“. објасни д-р Готман.

Според д-р Готман, трикот од шест секунди им помага и на паровите на овие начини:

Тоа помага да се зајакне врската

Поттикнува физички допир

Може да помогне да се развие наклонетост и восхит

Партнерите повеќе се ценат еден со друг

Ако работите одат добро, можете да продолжите да се дружите во спалната соба

Тоа може да биде многу смирувачко