Русија им забранува на сите службеници и министри коишто тесно соработуваат со рускиот државен воено-индустриски конголмерат да користат производи од Apple како што се iPhone, iPad и Mac.

Првично, беше објавено дека забраната се однесува само за Швабе, една од подружниците на Ростек специјализирана за оптоелектронски системи.

Меѓутоа, сега е појаснето дека забранта се однесува за целиот конголмерат.

Оваа забрана е резултат на тоа што Русија често ги обвинува Apple за шпионирање на нивните луѓе за САД.