Истражители од Обвинителството започнале со распит на членови на „Мал битолски Монмартр“, познатиот ликовно-уметнички клуб од Битола, кај претседателот на Бугарија, Румен Радев и кај Симеон Втори, дознава „Независен“ од извори во истрагата.

Децатаво последната година на два пати беа фотографирани со политичарите и објавени во бугарски и македонски медиуми, без организаторите за тоа да имаат дозвола од родителите.

Покровител на настаните бил Милан Врабески, познатиот бугарски бизнисмен кој организира настани за „зголемувањето на бугарската свест кај Македонците“.

Станува збор за испрашување со цел да се соберат информации за евентуалната истрага што би ја започнало Обвинителството.

Предметот за „Битолски Монмартр“ е отворен по допрен глас.