Во Македонија се гине двојно почесто на работа, отколку во ЕУ. Ако се додадат и смртните случаи од болести на работното место, тогаш ситуацијата е уште пострашна, велат во Македонското здружение за заштита при работа, пишува Дојче Веле.

Македонскиот работник има двојно поголеми шанси да загине на работното место отколку неговиот колега во Европската унија, покажуваат податоците на Македонското здружение за заштита при работа (МЗЗПР).

Според годишниот извештај на МЗЗПР, во 2022 година нотирале 22 смртни случаи и 147 повреди при несреќи на работно место. Во извештајот се нагласува дека ова е конзервативна проценка, затоа што според податоците на Институтот за јавно здравје до 2020 година има околу 1.500 потешко повредени на годишно ниво.

Според извештајот, во Македонија во просек годишно гинат над тројца работници на 100 илјади вработени, додека во Европската унија гинат околу двајца. Во поразвиените европски земји има по помалку од еден смртен случај на 100 илјади работници.

Бројките за загинати при работа на Трудовиот инспекторат и на Здружението за заштита при работа се различни. Здружението ги смета сите што загинале додека работеле, додека инспекторатот само оние за кои има пријава за повреда на работно место.