Елеганцијата е заборавен и често занемарен квалитет. Џорџо Армани вели „Елеганцијата не се гледа, таа се памети“.

Во брзањето на нашите модерни животи, премногу од нас заборавија што значи вистински да се ужива во пофините работи и да се живее живот воздигнувајќи се со вкус, селективност и класа. Еве ги правилата кои елегантните луѓе ги следат во својот живот.

Имаат свој стил

Без разлика дали е машко или женско, висок или низок, богат или сиромашн, елегантната личност се грижи за тоа што носи, користи, вози, пие и јаде. Никогаш не фрлаат тренерки набрзина, стар шал или валкани чевли што ги нашле во горната фиока на шкафот. Дури и ако имаат малку пари, тие прават добро осмислени купувања, формирајќи свој уникатен изглед и никогаш не дозволуваат телевизорот или другите луѓе да им кажат што е кул, уникатно или убаво.

Ги почитуваат другите

Едно од најважните правила според кои живеат елегантните луѓе за да ги подигнат своите животи на следното ниво е да ги почитуваат другите луѓе. Ароганцијата не е елегантна, всушност е сосема спротивно.

Елегантниот поединец им дава почит и внимание на другите, освен ако лицето спроти го изгубило тоа право. Дури и во моментите кога не се расположени, наоѓаат деликатен начин да се извлечат од некоја ситуација.

Внимателни се со говорот

Воопшто нема сомнеж дека елеганцијата има многу врска со тоа како зборувате. Во многу земји од Пакистан до Бразил до Обединетото Кралство и САД, луѓето се оценуваат според нивните акценти и дијалекти.

Но, вистината за елеганцијата е дека не се работи само за тоа од каде сте. Елеганцијата е за тоа како избирате да се изразите, а не само зборовите што ги користите или акцентот што сте го научиле.

Дали користите хумор, духовитост, сарказам и метафори за да додадете зачин и ентузијазам во разговорот? Ќе станете навистина фенси!

Тие размислуваат што јадат

Без разлика дали јадете кавијар или макарони и сирење, елеганцијата зависи од тоа колку и колку јадете. Сум видел скапа храна третирана како хамбургери и евтина храна која се јаде внимателно и фино.

Јадењето помали или средни порции, јадењето со умерено темпо, темелното џвакање се белегот на елегантна личност.

Ги ценат постапките на другите

Друго од правилата на златниот стандард според кои живеат елегантни луѓе е да им се заблагодарат на другите за она што го прават. Тие се благодарни за енергијата и времето на другите.

Без разлика дали се работи за јадење во ресторан, за да ги послужи шалтер во банка или за интеракција со хотелски консиерж, тие се навистина благодарни.