Битолското обвинителство поднесе обвинение за поранешниот претседател на згаснатиот бугарски културен центар Ванчо Михајлов од Битола, Љупчо Георгиевски. Тој се товари за предизвикување омраза, раздор и нетрпеливост врз национална и друга дискриминаторска основа. Според обвинението Георгиевски ги повредиl чувствата на припадниците на Еврејската заедница со тоа што здружението го смести на улицата Рузвелтова, во поранешното Еврејско маало во Битола.

Исто така, обвинителството го товари претседателот на бугарскиот клуб во Битола и за врамениот цитат од Ванчо Михајлов во внатрешноста на објектот, со кој се негира  посебноста на македонскиот јазик. Георгиевски ќе одговара и за ширење ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем, односно со објавите на социјалните мрежи на контроверзнист ставови на Ванчо Михајлов, се поттикнува омраза и дискриминација кон македонскиот народ, македонскиот јазик и придобивките од НОБ.