Поголемиот дел од она што го читате за тоа како да бидете попродуктивни и успешни се фокусира на тоа како да се натерате себеси да направите тешки и непријатни работи. Постојат многу статии за претприемачите и воспоставувањето здрави навики, совети од експерти за подобрување на вашата самоконтрола и зајакнување на вашата волја, како и планови и системи за повеќе работа.

Но, што ако постигнувањето успех не е поврзано со правење тешки работи, туку препуштање на малите задоволства во животот?

Претходните истражувања покажаа дека постои нешто како преголема самоконтрола, откривајќи дека децата кои постигнале добри резултати во самоконтролата пораснале во резервирани личности на кои им недостигала љубопитност. Исто така, истражувањата откриле дека луѓето со највисоко ниво на самоконтрола може да страдаат од чувство на каење и не знаеле да го ценат сегашниот момент, па кога ќе погледнеле наназад во нивните животи, почнувале да ги мразат жртвите што ги направиле.

Кога други истражувачи ги замолиле дипломираните студенти да се осврнат на одморите што им се случиле во изминатите децении, тие откриле дека постарите дипломци многу почесто се жалеле дека имале преголема самоконтрола.

Каењето дека не сте се забавувале повеќе во младоста е една работа, но дали постојат докази дека повеќе уживање води до подобри животни резултати? Според Робсон, одговорот е да. На пример, оние што држат диети и си дозволуваат ден кога можат да уживаат во храната, слабеат еднакво како оние со „поспартански пристап“, и велат дека се помотивирани и повеќе уживаат во искуството.

Друго истражување покажа дека академски најуспешните студенти уживале во повеќе активности, на пример, посета на спортски натпревари, отколку оние што се заклучиле дома и седеле над книгата.

Сите овие истражувања посочуваат дека луѓето всушност се посреќни, па дури и малку поуспешни, доколку си дозволат малку радост и одвлекување на вниманието. Можеби ова е така затоа што науката покажува дека среќата му помага на нашиот мозок да работи подобро. Или можеби затоа што имаме поголема веројатност да чувствуваме дека имаме контрола и затоа помала е веројатноста да се бунтуваме против нашите добри навики што самите си ги наметнуваме.

Секогаш е клучен балансот

Без оглед на причината, ова е добра вест. Додавањето повеќе спонтаност, човечност и радост во вашиот живот не значи дека го убивате успехот. И не само што ќе ве направи забавна личност, туку и ќе ја зголеми веројатноста да ги постигнете вашите долгорочни цели, дури и ако уживањето изгледа како да сте отишле еден чекор поназад.

Се разбира, не постои научник кој би предложил да ја изедете цела кутија со крофни или да не учите за да гледате спортски натпревар. Умереноста никогаш не излегува од мода. Но, треба да ги прескокнете вината и самоказнувањето и би било многу подобро да се однесувате кон себе со малку самосочувство, уживајќи во задоволствата.