Веднаш по катастрофалниот земјотрес кој ги погоди Турција и Сирија, на плоштадот Македонија во Скопје беше поставен пункт за донации, каде граѓаните донираат за семејствата погодени од земјотресот.

Еден од иницијаторите кои го поставија пунктот на плоштадот, Давер Нуредин, во изјава за „Слободен печат“ рече дека е изненаден од бројот на донации кои ги оставаат граѓаните.

„Во рок од 24 часа добивме големо изненадување од нашите граѓани. Не очекувавме волку голема количина на помош“ изјави Нуредин.

Како што вели тој, луѓето најмногу испраќаат ќебиња, топла облека и храна.

„Неколку камиони ќе заминат и во останатите градови низ Македонија, како Битола, Прилеп и Штип. Оттаму се очекува тие да бидат испратени за Турција“ изјави организаторот.

Денеска се очекува првиот камион да биде испратен во Турција, а се очекува таму да пристигне за 2 до 3 дена, раскажа тој.