Пилот со десетгодишно искуство во возење комерцијални патнички авиони за Dailymail ги открил советите што треба да ги следат патниците за да уживаат во безбеден и удобен лет, особено во случај на турбуленции.

Не носете апостолки

Повеќето луѓе ќе изберат удобна облека кога ќе знаат дека ќе летаат. Но, наместо апостолки, папучи и слични парчиња обувки кои брзо се ставаат и соблекуваат, дајте предност на постабилни обувки.

„Сакате да носите удобни чевли каде што можете брзо да се движите во итен случај“, советува пилотот. Подот на авионот не е најчист, па затоа најдобро е да носите затворени обувки, на пример, висококвалитетни патики.

Секогаш врзувајте се за време на турбуленции

Секогаш врзувајте се за време на турбуленции. Идеално, треба да се врзете пред да започне турбуленцијата, односно кога ќе добиете инструкции од пилотот и/или екипажот во кабината. Но, ако не сте врзани со ремен и почнете да чувствувате тресење – врзете го безбедносниот појас.

На овој начин можете да спречите сериозни физички повреди – како што се повреди на главата и слично. „Исто така, отстранете ги сите предмети од масичката во предниот џеб или дури и на подот. Секој лабав предмет за време на силни турбуленции може да се претвори во проектил што ќе предизвика повреда“, предупредува пилотот.

Избегнувајте ја кујната

Избегнувајте го просторот каде што кабинскиот екипаж загрева храна, подготвува кафе и чаеви. Овој простор е полн со отварачи за конзерви, ножеви и други вообичаени кујнски алатки кои во случај на турбуленции се претвораат во оружје што може да ви наштети. Нема да ви биде забавно ако случајно во скутот ви се истури содржината на термос со топла течност.

Пијте вода со секој алкохолен пијалок

За некои, пиењето алкохолни пијалоци во воздух е забавна навика, а за плашливите летачи е неопходен потег што го олеснува поднесувањето на авионскиот лет. Доколку консумирате алкохолни пијалоци во воздухот, секогаш пијте вода со нив. Пожелно е да се пие една чаша вода со секој пијалок. Промената на надморската височина влијае на намалување на нивото на кислород во крвта, поради што можеме побрзо и полесно да се опиваме и дехидрираме.

Одете во тоалет на земја

Ако имате можност, секогаш завршете со тоалет пред да се качите во авионот. Не само што тоалетите во авион се места каде што луѓето практикуваат сомнителни хигиенски навики, туку тие се и дизајнирани да нудат мала заштита доколку се најдете во нив за време на турбуленции.