Двојни стандарди! Која е разликата во третманот на Македонците во Бугарија и Бугарите во Македонија?- прашуваат Македонците од ОМО Илинден Пирин, кои живеат во Пиринска Македонија, односно во Бугарија.

Тие потесетуваат дека на нозе се дигна цел државен врв на Бугарија за тепаниот Бугарин во Охрид, а актуелната македонска власт молчи за неодамнешната смрт на Македонец во Софија, со сомнежи за убиство.

– Во Софија, македонски спортист почина под сомнение за убиство – никој не реагира цела недела. една недела подоцна тој беше речено дека починал од срцев удар. Во Македонија Бугарин бил претепан во сè уште нејасни околности (домашни, криминални или дискриминаторски) – две земји се обврзани не само да го осудат случајот, туку и да му доделат највисоки државни почести, реагираат од ОМО Илинден Пирин.

За него, се додава во објавата на Фејсбук, се грижат два здравствени системи, го пренесе државен авион на Бугарија, го посетуваат двајца министри за надворешни работи во болницата, неговото прашање влегува во бугарскиот Парламент, во највисоките кругови на Европската Унија, во изјавите на македонските земји, во медиуми на двете земји. Сè повеќе се наметнува впечаток дека додека Бугарите во Македонија имаат две земји – Македонците во Бугарија немаат ниту една, се вели во објавата на ОМО Илинден Пирин на нивниот профил на Фејсбук.

Тие за овој проблем, и за двојните стандарди, ги прозиваат претседателот Стево Пендаровски, премиерот Димитар Ковачевски и министерот Бујар Османи.