Илинденското востание било, е и ќе остане Македонско востание и ништо друго. Отсекогаш и засекогаш Гоце Делчев бил и ќе остане Македонец и само Македонец и ништо друго. Антимакедонската пропаганда на Софија по овие прашања за Македонците е завршена пародија. Затоа, отфрламе било какво заедничко македонско бугарско чествување на Илинден. Втори август е национален празник на Македонија и Македонците и затоа отфрламе нова политичка историја за Македонија и Македонците.


Ова се главните пораки кои беа испратени до присутните на 52. Семакедонска средба, која се одржа во дворот на Македонскиот православен храм “Успение на Пресвета Богородица” која се одржа во потпелистерското село Трново.

Од Семакедонската средба беше испратена порака и за Семакедонско помирување и обединување.

-Драги наши сонародници, повикуваме на Семакедонско помирување и обединување. Посакуваме договори за траен мир и добрососедство со сите соседни држави и нудиме македонско помирување со сите соседни народи, но врз меѓународниот принцип на суверена еднаквост.

И покрај сите разлики помеѓу нас Македонците по род, по државјанство од сите делови на Македонија во светот, во татковината, само Македонија е нашиот еден и единствен заеднички именител. Само Македонија е нашиот еден и единствен заеднички содржател.