Конзумирање алкохол за време на сончање може да има повеќе последици по здравјето, па дури и да доведе до фатални последици.

Проширување на крвните садови и мозочен удар се некои од последиците по здравјето ако консумирате алкохол за време на сончање.

„Треба да избегнувате консумирање алкохол за време на сончање и изложување на вашето тело на високи температури. При сончање треба да пиете повеќе вода од вообичаеното, што значи дека треба да пиете две до три чаши вода, бидејќи на тој начин, постојано ќе ја надополнувате изгубената течност“, рече специјалистката по општа медицина од Здравствениот дом „Нов Белград“, д-р Александра Косојевиќ.

Д-р Косојевиќ нагласува дека алкохолот има вазодилатационо и диуретично дејство врз организмот.

„Ова значи дека ги проширува крвните садови на површината на нашето тело и ги стеснува внатрешните крвни садови. Алкохолот предизвикува бубрезите да ослободуваат повеќе вода преку урината отколку што би правеле. Изложеноста на високи температури во комбинација со внесувањето алкохол може да доведе до намалување на чувството за топлина и да се стави едно лице во ситуација кога тој не чувствува колку е навистина топол, а последиците по здравјето можат да бидат повеќекратни “, рече таа.

„Може да има сериозни последици по здравјето во форма на топлотен удар, пад на крвниот притисок, напрегање на срцето, мозочен удар, како и алкохолна интоксикација“, објасни д-р Косојевиќ.

Консумирањето неколку пијалоци кога е топло надвор предизвикува уште поголем степен на загревање, рече д-р Косојевиќ.

„Алкохолот во комбинација со висока температура предизвикува дехидрираност во организмот. Бубрезите лачат повеќе течност од организмот под дејство на алкохол, а поради влијанието на високата температура телото се поти повеќе. Овие два фактори доведуваат до дехидрираност, што предизвикува главоболки , грчеви и на крајот се појавува топлотен удар “, објасни таа.

Има и потешки случаи со фатални последици, предупредува Косојевиќ, како што се фатален срцев удар и мозочен удар, а поради намалена проценка и намалување на моторните функции на организмот се јавуваат сериозни и фатални повреди. „Да не ги спомнувам случаите со давење …“, рече таа.