Самите на себе можеме да бидеме наш најголем непријател

Еве кои ставови не спречуваат да живееме подобро:

 „Не сум доволно добар“

 Ова доаѓа од упорни споредби со други луѓе. Забораваме дека секој од нас е индивидуа за себе, со своите успеси, потреби, можности. Често создаваме идеализирани слики на другите, кои се навистина само наша илузија. Споредувањето со другите носи само негативност, а единствената личност со која треба да се споредувате сте вие ​​самите.

 „Нема да бидам среќен додека …

Ако чекате нешто да се случи – нова работа, селење, одгледување деца, патување – за да бидете среќни, нема да добиете многу од вашата среќа. Ако среќата ја поврзувате само со надворешни искуства, бидете сигурни дека дури и кога ќе се случи она што го сакате, ќе најдете нешто ново што треба да се случи за да бидете среќни. Среќата е внатре, сега и овде!

 „Доцна е да се смени нешто“.

 Уште една илузија која нѐ тера да се држиме до нешто над кое имаме моќ Понекогаш е тешко да се ризикува, но не можете да знаете што ќе се случи ако не се обидете, ако не пробате. Откажувањето е слабост, а времето никогаш не е фактор што може да нѐ ограничи. Постои изрека – „Никогаш не е доцна да сонуваш нов сон или да исполниш нова цел“.

 „Сè уште не сум подготвен“.

 Никој не е 100% сигурен во своите постапки, никој не може да знае што ќе се случи утре или за една година. Никој не го знае патот до добар живот, тој е покриен со магливи тајни. За да живеете подобро, ќе треба малку да поминете низ маглата – со целосно слепило и големи сомнежи дека овој пат е вистинскиот. Можеби не е, но ќе научите нешто од ова.

 „Немам време“.

 Зошто мислите дека ќе имате повеќе време во иднина? Ако вашиот изговор е дека немате време да го постигнете вашиот сон, цел или она што ве исполнува, тогаш тоа не е вашата вистинска животна мисија!