Постојат два главни проблеми со кои се соочуваме кога се обидуваме да промениме некои лоши навики на нашиот партнер. Првата е дека личноста до нас се менува за екстремно краток период под наш притисок, а потоа се враќа со полна сила на работите што не нервираат. Вториот проблем е што понекогаш во нашата желба да го промениме, наидуваме на неговиот апсолутен отпор во обидот да се докаже како личност под закана да се чувствува како наша марионета.

Денес ви претставуваме 5 супер мотивирачки начини да го промените вашиот значаен другар без да имате скандали:

Покажете разбирање

Бидете сочувствителни, искрени и љубопитни во вашите лични разговори за целосно да го разберете вашиот партнер и неговите приговори. Брзањето во различни проблеми не е корисно, затоа забавете и поставувајте прашања што ќе го доведат до коренот на проблемот. Вашата подготвеност да го сфатите е повредна за врската отколку да постигнете лична „победа“.

Заборавете на покажувањето со прст

Не се однесувајте како неговиот учител во основно училиште, вие автоматски ставате бариери меѓу вас кои се предуслов за меѓучовечка војна. Гневот, заканите, па дури и логичните расправии ќе доведат до краткотрајни резултати или ќе имаат контраефект. Кажете му дека неговата гледна точка е подеднакво важна и дека сте спремни да продолжите да зборувате додека и двајцата не бидете задоволни со одлуката.

Инспирирајте се едни со други

Сега кога имате подобро разбирање зошто вашиот партнер нема да се промени, ќе ви помогне ако и двајцата се согласите да се откажете од нешто заради надградба на вашата врска. Со други зборови, на овој начин вашата врска ќе оди на повисоко ниво што ги надминува победите и поразите, гордоста и егото, незадоволството и разочарувањето.

Општа визија за нештата

Најважно во различни спорови е да ја погледнете големата слика и да не го залепите носот во сопствените барања. На тој начин нема да робувате на таа досадна игра во повеќето врски каде и двајцата партнери немаат време да се сакаат бидејќи се зафатени постојано да се борат за превласт во врската.

Правилото од 20 минути

Многу парови го губат центарот и се оддалечуваат како љубовници еден од друг поради домашни и семејни теми како – што ќе јаде детето, кој ќе го поправи покривот на мајка ти, баба ти сака да оди сама во викендицата. МОРА да имате 20 минути дневно за да разговарате само за вашите чувства, потреби и желби.