Поранешна сопственичка на погребална фирма во Колорадо е осудена на 20 години затвор поради измама на роднините на загинатите. Таа наводно продала 560 тела или делови од телото без дозвола. Меган Хес (46) се изјасни за виновна за измамата во јули. Нејзината 69-годишна мајка, Ширли Кох, исто така се изјаснила за виновна за измама и била осудена на 15 години. Нејзината главна улога била дисекција, покажуваат судските записи.

„Хес и Кох повремено го користеа својот погребен дом за да украдат тела и делови од тела користејќи лажни и фалсификувани донаторски обрасци“, рече обвинителот Тим ​​Неф во судската пријава. „Акциите на Хес и Кох предизвикаа огромна емоционална болка за семејствата и најблиските“.

Федералниот случај беше поттикнат од истражната серија на Ројтерс од 2016 до 2018 година за продажба на делови од телата во САД, практично нерегулирана индустрија. Поранешните работници изјавија за Ројтерс дека Хес и Кох извршиле неовластени обдукции, а неколку недели по објавувањето на приказната во 2018 година, компанијата била претресена од ФБИ.

Во нивното поднесување, обвинителите ја нагласија „грозната природа“ на планот. „Ова е емотивно најтешкиот случај што сум го видел да оди на судење“, рече американската окружна судијка Кристин М. Аргуело за време на изрекувањето на пресудата во вторникот.

„Судот е загрижен поради тоа што обвинетата Хес одбива да преземе каква било одговорност за нејзиното однесување. Судијата нареди Хес и Кох веднаш да бидат испратени во затвор“.

Адвокатката Меган Хес рече дека е неправедно оцрнувана како „вештерка“ и „чудовиште“, а всушност таа е „скршено човечко суштество“ чие однесување може да се припише на трауматска повреда на мозокот што ја претрпела на 18-годишна возраст. Кох му кажа на судијата дека и е жал и ја презема одговорноста за своите постапки.

Во САД е нелегално да се продаваат органи како што се срца или бубрези за трансплантација – тие мора да се донираат. Но, продажбата на делови од телото како што се главите, рацете и кичмата – што Хес го направила – за употреба во истражување или образование не е регулирано со федералниот закон.

Хес ги извршила злосторствата, рекоа обвинителите, кога ги измамила роднините на починатите лажејќи за кремирање и расчленување тела и продавајќи ги без дозвола. Компаниите за хируршка обука и другите бизниси кои купиле раце, нозе, глави или торзо од Хес не знаеле дека се добиени со измама, велат обвинителите.

Хес им наплаќала на семејствата до 1.000 долари за кремирање што никогаш не се случило, рекоа обвинителите, и им понудила на некои луѓе бесплатни кремирања во замена за донација на телото.