Секогаш првите спасени луѓе кои се извадени од урнатините на објектите каде биле за време на земјотресот се оние кои се заштитиле и веднаш застанале до носечките ѕидови или во касата на вратите, објаснува Слободан Митровиќ од тимот за одговор при катастрофа на Црвен Крст при Град Скопје. Граѓаните да не трчаат по скали и или да се симнуваат со лифт додека трае потресот. Досегашните искуство од терен каде имало катастрофи или од редовните вежби каде бил Слободан покажало дека повредите може да настанат од пад при трчање.

Втората фаза кога има земјотрес е кога да се напушти објектот? Треба да се внимава да има смирување на тресењето, бидејќи секогаш по силен земјотрес има афтершокови нови потреси кои при излезгување може да предзивикаат паника и повреди.

Од седум до десет дена трае и има надеж дека може да се извадат преживеани од под урантините, толку дена трае првата спасувачка фаза при земјотрес, во втората фаза се разгледува Зошто некои објекти се урнале веднаш, а други до нив имал само помали оштетувања? Најчесто се поведуваат и кривични постапки и одговорност од фирмите кои ги граделе објектите.