Македонскиот музички тим со хорот и оркестарот на ООУ „Кузман Јосифовски Питу“ од Скопје заблеска на сцената во Монтекатини Терме, Италија, на 11. интернационален фестивал на народни песни и ора „Запознај ја традицијата“.

Играорците се претставија како вистински млади културни амбасадори на својата земја, претставувајќи ги македонските традиционални ора и народни песни на двата одржани концерти.

Хорот и оркестарот изнудија аплаузи на централниот плоштад во Монтекатини Терме, каде што се пееја нашите познати македонски изворни песни „Јовано Јованке“ и „Македонско девојче“, како и обредните песни од народната македонска лирика „Водичарки“ и „Невестинска песна“.

Жителите на овој италијански град, како и туристите, не ги криеја симпатиите кон младите македонски музички таленти. За време на парадата, која беше составен дел од официјалното отворање, довикуваа „Мачедоне, Мачедоне!“

На фестивалот учествуваа културно-уметнички друштва и музички групи од повеќе земји – Северна Македонија, Турција, Бугарија, Словачка, Полска, Литванија, Естонија, Израел и Ирска.