Полицијата во францускиот град Авињон го истражува потеклото на неколку плакати на кои е претставен францускиот претседател Емануел Макрон како нацистичкиот лидер Адолф Хитлер.

На околу 120 билборди во Авињон има дури 30 постери на кои е прикажан Макрон во костум и карактеристични мустаќи.

На плакатите ги има бројките „49,3“ а Макрон е со седа коса.

Медиумите оценуваат дека бројките се однесуваат на членот од Уставот со кој се донесе законот за пензиските реформи во францускиот парламент.

На плакатите има и цитат од Махатма Ганди за „светата должност“ на граѓанска непослушност против „незаконски или корумпирани“ држави.