Планинарите од планинарскиот клуб „Љуботен“ согласно нивната традиција на вториот ден од секоја нова година го искачија врвот Љуботен на 2499 метри надморска височина.

Станува збор за интерна тура, а врвот го искачија само група на најподготвени и најискусни планинари.

-Аманетот оставен од старите љуботенци и оваа година достојно испочитуван. Шарпланинската порта е отворена за сите планинари и добронамерници. Љуботенки и љуботенци Ви посакуваат добро здравје, многу радост и секогаш да сте на врвот! Среќна Нова 2023 година, порачаа од планинарскиот клуб Љуботен.

Отворените планинарски тури на кои можат да учествуваат и рекреативците започнуваат од февруари.