Судот во Бил, Швајцарија прогласи за виновен 65-годишен државјанин на Македонија, кој е осуден на 18 години и три месеци. Судот го прогласи за виновен за убиство и обид за убиство при грабеж извршен пред 24 години, во 1999 година.

Инспекторите случајно дознале за Македонецот во 2015 година, кога пријавил кражба во неговиот киоск во Берн. Неговата ДНК се совпаѓала со ДНК доказите на местото на злосторството во Бил.

Осудениот негирал вмешаност, а неговиот бранител побарал ослободителна пресуда. Јавното обвинителство проценило дека неговата ДНК докажува вмешаност во убиството и побара казна затвор од 18 години.

За време на грабежот четворица маскирани мажи врзале и мачеле брачен пар и нивниот најмлад син. Подоцна, во куќата дошле двата постари синови на сопружниците, кога еден од насилниците испукал неколку куршуми. Убиен е 22-годишен син. Насилниците избегале неоткриени.

Заднината на грабежот сè уште е нејасна.