За жал, никој не може да ги погоди и исполни нашите желби без наша помош. Затоа, за да ги оствариме, треба да работиме напорно. Ќе ви дадеме неколку совети кои секогаш можат да натераат некој да ви ја исполни желбата без каење.

Прво треба да го кажете тоа гласно

За луѓето да разберат што ви треба, прво мора да го кажете тоа гласно, бидејќи никој не може да погоди. Ако вашите роднини, пријатели, колеги не ги разбираат вашите желби, не ги обвинувајте. Кажете ги гласно!

Научете да ги формулирате вашите желби

Треба да бидете во можност правилно да ги формулирате вашите желби и запомнете дека не е срамно да барате. Научниците тврдат дека апликацијата е моќно оружје. И луѓето кои сакаат нешто се подготвени да го задоволат барањето. И ова се случува многу почесто отколку што очекуваме. Многу луѓе се толку одговорни што внимаваат на барањата и желбите на другите.

Заборавете на срамежливоста

Социолозите велат дека возрасните кои пораснале во богати семејства можат да побараат нешто многу послободно и без грижа, бидејќи знаат дека нивните барања обично се исполнуваат. Тие растат уверени дека заслужуваат сè што сакаат. Покрај тоа, тие никогаш не се двоумат да побараат повисоки плати во зрелоста. Оние кои пораснале во семејства со ниски приходи страдаат од ниска самодоверба, па често им е непријатно да бараат од својот работодавец повисоки плати, дури и ако нивната работа е брилијантна. Гордоста не дозволува многумина да прашуваат, но често зависи од барањето дали ќе живеете подобро. Всушност, нема ништо лошо во тоа да ви треба нешто.

Како да прашаме за да не бидеме одбиени?

Треба да ја знаете сопствената цена за противникот да не ви „лепи“ етикета. Не можете да ги жртвувате вашите интереси за доброто на другите. Но, исто така, мора да бидете во можност да направите компромис. Само запомнете дека заслужувате сè што сакате.

Потребно е да се зборува конкретно и јасно.

Нема потреба да зборувате со совети – само вие знаете што сакате. Никој не го ни сфаќа тоа. Јасно нагласете ги вашите желби за подоцна да не се каете што не се исполнети.