Вчера во 10.00 часот во СВР Скопје, 63-годишен скопјанец пријавил дека бил измамен за сума од 2.300 евра, од едно лице, кое се претставило дека е од Република Турција.

Според пријавеното, на 25.04.2023 преку социјална мрежа и преку електронска пошта лицето го контактирало и го известило дека бил наследник на поголема сума на пари во банка.

Како што е пријавено, лицето му побарало да испрати лични податоци преку електронска пошта и пари за наводни трошоци.

Исто така, според пријавеното, тој ги испратил личните податоци по меил, а парите преку брз трансфер, по што прекинала комуникацијата со лицето и тој сфатил дека бил измамен.

Се преземаат мерки за расчистување на случајот, соопшти полицијата.