Самодовербата зависи од многу фактори, но не само од внатрешни…
Истражување на 2.000 жени покажало како времето влијае на нивната самодоверба и расположение. За време на студените месеци, многу жени се чувствуваат крајно несигурни. Речиси половина од жените не ја сакаат својата кожа во зима – виновни се тапоста и нерамниот тон (49%).

Повеќе од половина од жените изјавиле и дека на студ и веднаш по крајот на зимата не се облекуваат како што навистина сакаат, бидејќи не се сигурни дека изгледаат добро (56%).

Инаку, поголемиот дел од испитаниците сметаат дека времето помеѓу пролетта и зимата треба да се гледа како сосема посебна сезона (72%). Тој исто така не придонесува за идеалното чувство за неговата убавина, ова е еден вид преоден период. По зимата, 40 проценти од жените „секогаш“ или „често“ не се сигурни дека изгледаат добро во лесна облека. Сепак, кој од нас не се загрижил, обидувајќи се да се вклопи во минатогодишните фармерки.

Испитаниците со нетрпение ја очекуваат идеалната температура надвор – а таа е 17-20 степени Целзиусови.
Жените велат дека кога се чувствуваат несигурни, најмногу страдаат нивниот изглед (49%), спиењето (47%) и целокупната среќа (47%).