Веќе не станува збор ниту за љубов, ниту за чукање на срцето. Повеќе не се работи за посветеност или предавство. Не станува збор ни за љубов, страст или само игра . Разликата со модерната љубов е што прави секој да се чувствува толку заменливо. Толку лесно се заборава. Тоа е како за еднократна употреба.

И можеби ова е најтажниот дел. Заборавивме како вистински да сакаме. Затоа се чувствуваме лошо кога некој што ни се допаѓа одеднаш ќе престане да зборува со нас или ќе исчезне. Затоа се чувствува како чукање на срцето, иако бевме заљубени.

Некој не смета за посебни, а потоа одеднаш решава да не исфрли од нивните животи, одлучува да не замени, правејќи да се чувствуваме не толку посебни како што мислевме дека сме. Ова создава одредена несигурност кај луѓето. Ова ја разнишува нивната самодоверба. Тоа им го искривува светогледот на љубовта.

И мислам дека затоа модерното состанување е толку тешко, и затоа луѓето повеќе не веруваат дека ќе ја најдат вистинската љубов. Можеби затоа трпат „речиси“ врски, затоа што подобро е да си со таков отколку да си сам. Тие претпочитаат да имаат неколку спомени и споделени фотографии наместо ништо. Тие повеќе би сакале да имаат некој кој е речиси со нив отколку да бидат целосно сами. Тие претпочитаат да се чувствуваат посакувано од време на време отколку никој воопшто да не ги сака.

Никој не сака да се чувствува заменлив, никој не сака да мисли дека не бил доволно добар во својата врска. Па дури и да научиш да размислуваш поинаку, да престанеш да се обвинуваш себеси, да сфатиш дека грешката не е во тебе, затоа што за тангото се потребни двајца, дури и тогаш ќе те боли кога ќе го видиш својот заменик. Сè уште ќе ве боли да ја видите личноста со која сте поминале дел од животот како се држи за рака на друга. Нормално е да ве боли и да ви го скрши срцето.

Но, единственото нешто што не одржува е надежта дека еден ден ќе најдеме некој за кој ќе бидеме незаменливи. Дека еден ден ќе го најдеме човекот кој ќе ни докаже дека имаме посебно место во неговото срце. Еден ден ќе бидеме нечиј дом и ќе бидеме вистински сакани!