Според бројни студии, скандалите се една од најчестите причини за раскинување и разделување на паровите.

Во животот, не можеме секогаш да сметаме дека сè ќе биде „мед и млеко“.

 Понекогаш, лошите ситуации нè изненадуваат, го кршат срцето и длабоко не затресуваат.

 Особено кога станува збор за љубовта. Некако се чини дека е најтешко да се преболи.

 Измамата како таква, според бројни студии, е една од најчестите причини за прекинување. Иако голем број парови успеваат да го надминат овој вид препреки, факт е дека не секоја афера е иста, а на некои им е многу потешко да се прости.

 Според експертите од Институтот Infidelity Recovery, ова се 6 видови измама:

 Случаjнa – комбинација за една вечер

 Сè беше како што треба во врската, немаше кавгi, нема активирање за неверство, а сепак, тоа се случи.

 Kомбинацијата за една ноќ генерално се смета за импулсивна и непланирана. На некој начин, тоа е начин да се подигне нивната самодоверба, а може да биде и последица на љубопитност, па дури и досада.

Тие се случуваат на службени патувања или излегувања во градот, особено по „која чаша повеќе“. Прељубниците по оваа постапка обично се измачуваат од вина и скоро секогаш остануваат во врските или браковите. За жал, овој вид измама може да биде „сериски“, а што е најлошо, понекогаш може да вклучува незаштитен секс, што доведува до сексуално преносливи болести.

 Оние кои избегнуваат конфликти

 Ова е оној славен тип „Не ја сакам, но сум со неа поради децата!“ „Ќе ја оставам сопругата и ќе бидам со тебе“. Звучи познато?

 Тие, всушност, избегнуваат конфликти. Од една страна, тие играат добар сопруг, татко, партнер, од друга страна, имаат љубовница и често имаат планови со неа. Планови кои ретко се исполнуваат.

 Всушност, шансите се, ако сте таа друга страна, ќе останете со празни раце. На секој обид да го присилиме да одлучи, тој ќе избегне колку што може.

 Љубовницата често премолчено се согласува со тоа сценарио. Обично стравот е тој што ги парализира за одредена акција, затоа што тие не знаат што да прават со бувот ако ги остави. Тоа е, тие се ценат само преку партнерот.

 Женкар

 Тој е типичен заводник. Ниту една од нив не го „скроти“, го забави или задоволи. Тие сакаат да бидат во центарот на вниманието, а женското внимание го купуваат со шарм, убавина, па дури и со пари. Жените се нивните рецки на ѕидот и предмет на пофалба во друштвото.

 Тие не се врзуваат со своите партнерки и често имаат многу сексистички ставови како што се „жените се тука за да го задоволат мажот“.

 Тајна врска

 Претежно е познат, успешен, почитуван во високите кругови. Врската со неговото малечко трае долго и тој е тука за да ве „обезбеди“. Сè додека молчите. Од една страна, бројни студии покажаа дека таквите луѓе често стапуваат во брак поради „имиња“, очекувања и слични причини, па разбирливо е зошто во љубовницата пронашле сè што навистина им треба.

 Меѓутоа, за разводот веројатно да ги чини далеку повеќе, губењето на титулата, угледот… тие остануваат во лоши бракови, со тајни работи, каде што всушност секој прави што сака.

 Романтична афера

За разлика од комбинацијата за една ноќ, низ која поминуваат многу парови, дури и ако дознаат, овој е особено опасен. Овој тип е токму оној што растура бракови и предизвикува долгорочни последици.

 Причини за „излегување од патот“ може да бидат брачни проблеми, монотонија или нешто слично. Третата страна обезбедува повеќе од само секс, но подлабока емотивна врска – правејќи го лицето да се чувствува „живо“, посебно или потребно. Многумина ќе одлучат да го напуштат бракот за да најдат подлабока емотивна врска со другиот партнер. Опстанокот на бракот зависи од способноста на поединците автентично да ги изразат своите најдлабоки желби и повторно да се поврзат на емоционално ниво.

 Зависници од секс

 Можеби ве сакаат најмногу на светот, но нивната желба за секс е поголема од нивната лојалност. Од чести посети на стриптиз клубови, порнографски продавници, гледање порно филмови, присилна мастурбација, проституција и други однесувања што се деструктивни и за индивидуата и за брачната врска. Овие луѓе, иако биле во брак, никогаш не можеле да најдат целосно исполнување. Наместо тоа, тие се поробени од инстинктите да ги задоволат своите копнежи, тврдат психолозите.