Претседателот Стево Пендаровски, по повод 2 Август, Илинден – Денот на Републиката беше покровител на чествувањето на државниот празник во Пелинце.

Претседателот Пендаровски положи свежо цвеќе пред Меморијалниот центар на АСНОМ во Пелинце, имаше свое обраќање и ја посети спомен собата во Меморијалниот центар. Во рамки на чествувањето настапи Воениот оркестар на Армијата на Република Македонија.

– Историските извори сведочат дека во свечено украсената манастирска просторија, пред многубројните делегати биле истакнати портретите на Тито, Сталин, Рузвелт, Черчил и на Гоце Делчев. На една од паролите во салата било запишано: „Слава на Гоце Делчев, првоборецот на македонската народна ослободителна борба“. Отворајќи го заседанието, стариот илинденец Панко Брашнаров во својот говор спомнал само една личност, а тоа е Гоце Делчев. И Манифестот на АСНОМ до македонскиот народ зборува за борбата „запоена со духот на Делчев“ и завршува со повикот: „Дигнете го уште повисоко знамето на Делчев! Гответе се за последните удари на фашистичкиот окупатор! Гответе се за ослободуение на Македонија!“

Иако живеел само 31 година, а неговата револуционерна дејност траела помалку од деценија, тој успеал да му влее верба на народот дека само со сопствени сили и добро подготвено востание ќе може да се ослободи. Делчев ги обедини двата врвни идеали на секоја млада генерација, а тоа се политичката слобода и социјалната правда. – рече Пендаровски.