Деновите на македонската култура во Шибеник и во Зларин (2-5 септември) внесуваат нов културен дух преку бројните содржини планирани за оваа манифестација, која се одржува по четврти пат.

Оваа веќе препознатлива културна манифестација е во организација на невладиното здружение Хрватско-македонска тангента.

Програмата продолжува на островот Зларин, каде што се одржува меѓународната книжевна средба „Од остров на копно, кон остров на море“, при што учествуваат поети, писатели, публицисти и новинари.

Посетителите ќе имаат можност да се нурнат во различноста на македонската култура преку низа настани, трибини, предавања и изложби. На годинашната манифестација особено се истакнува спојот на традицијата и на современоста, а особено интересен сегмент на настанот ќе биде филмската проекција на „Балканот не е мртов“, на реномираниот македонски режисер Александар Поповски, кој ќе биде присутен на настанот.

На програмата е и литературната содржина „По трагата на пишаниот збор“ (3 септември, Зларин, Трутини двори, во 17:00 часот), каде што поети, писатели и публицисти од Скопје, Загреб, Задар, Сплит и од Шибеник ќе читаат свои песни или фрагменти од своите напишани дела. Во оваа пригода ќе биде претставено богатото книжевно творештво на Томислав Османли, познат македонски писател, сценарист, драматург и новинар.

И ликовните изложби „Море“ на Зларин (Трутини двори, 18 ч., автор Гојка Скориќ-Пелајиќ) и „Перото пишува со срце – Христово“ (4 септември, Градска библиотека „Јурај Шижгориќ“ во Шибеник, 19 часот, од д-р Христо Петрески, писател и уметник од Скопје) ќе ја осветлат креативната сцена во овој дел од Јадранот.

Деновите на македонската култура ќе бидат и можност за зајакнување на културните врски меѓу Македонија, Хрватска и другите земји од регионот и промовирање на меѓународното разбирање и дијалог. Впрочем, тоа се темелните вредности на кои се заснова и се развива „хрватско-македонската тангента“.

Деновите на македонската култура се одржуваат по повод 8 Септември, Денот на македонската државност.