Група научници во Австралија открија нешто неверојатно. Според новиот труд што истражувачите го објавиле во „Nature“, постои ензим кој може да го претвори воздухот во електрична енергија. Овој ензим се нарекува „Huc“, а истражувачите велат дека може да обезбеди нов извор на чиста енергија на кој можеме да се потпреме понатаму.

Според истражувањето, ензимот „Huc“ извлекува мали количини на водород во воздухот што го дишеме за да создаде електрична струја. Тимот, кој беше предводен од истражувачи од австралискиот институт за биомедицина на Универзитетот Монаш во Мелбурн, неодамна покажа колку бактерии користат водород како извор на енергија во средини сиромашни со хранливи материи.

Сега, сепак, тимот успеа да го извлече точниот ензим што се користи во овој процес. Ензимот „Huc“ е исто така извонредно ефикасен. Може да користи само 0,00005 проценти од водородот што се наоѓа во атмосферата на Земјата за време на процесот. Истражувачите го извлекле ензимот од бактеријата наречена „Mycobacterium smegmatis“.

Тие исто така открија дека е многу лесно да се складира ензимот „Huc“ на подолги временски периоди. Тоа беше направено со замрзнување на ензимот и загревање на 80 степени Целзиусови. Во двете точки, ензимот ја задржал способноста да генерира енергија користејќи водород. Оваа информација не е изненадувачка, бидејќи ензимот им помага на бактериите да преживеат во некои од најекстремните средини.

Ако можеме да го искористиме ензимот „Huc“ и да ги искористиме неговите способности за генерирање енергија за да создадеме чиста енергија, тогаш тоа би можело да му даде на човештвото моќ да создава електрична енергија од малку воздух. Во перспектива ова откритие би овозможило обезбедување подобри електрични опции дури и за најоддалечените и најекстремните делови на светот.

Со ензимот „Huc“, би можеле да создадеме генератори на енергија во повеќе делови од светот отколку што е моментално можно, овозможувајќи им на уште повеќе луѓе пристап до електрична енергија од кога било досега. Во комбинација со други опции за чиста енергија, како проѕирни соларни панели кои ги заменуваат прозорците, лесно е да се види како светот на чистата енергија почнува да се развива.