Македонски државјанин од Нигер се обратил до институциите за помош, по пучот спроведен од страна на војската во оваа африканска држава.

Во тек се преговори со сојузниците за негова евакуација, објави Министерството за надворешни работи.

Поради влошената безбедносна ситуација во Нигер, но и можноста од ескалација, македонското МНР апелира до граѓаните да не патуваат во Нигер, а оние кои се таму, ако имаат можност итно да ја напуштат земјата.

МНР објави броеви за контакт и електронска адреса, со цел македонските државјани кои се наоѓаат во Нигер, да ја контактираат нашата Амбасадата во Каиро.

Апелот на МНР се случува откако воените офицери на Нигер минатата недела го прогласија шефот на претседателската гарда Абдураман Тијани за нов шеф на државата, додавајќи дека го суспендирале уставот и ги распуштиле сите поранешни институции, откако претходно го соборија и затворија претседателот Мохамед Базум во неговата палата.

Западот го осуди пучот и побара враќање на демократијата во Нигер.