Поранешниот австралиски свештеник Џералд Ридсдејл, кој беше осуден за сексуално злоставување деца, денеска доби уште 12 месеци затворска казна од 39 години за злоупотреба на 72 жртви.

Ридсдејл (89) е затворен од 1994 година за низа пресуди за злоупотреба на деца помеѓу 1961 и 1988 година додека работел како римокатолички свештеник во црквите и училиштата низ неговата родна држава Викторија, објави АП.

Тој беше осуден во Судот Баларат на дополнителна година, откако во јуни се изјасни за виновен за непристоен напад на 13-годишно момче додека работел во католичко училиште во Хоршам во 1987 година, што е негова 193-та пресуда за злоупотреба на деца.