Австралија одбива да го стави ликот на британскиот крал Чарлс III на своите пари. На австралиската банкнота од 5 долари моментално се наоѓа покојната Елизабета Втора.

Австралија додаде дека одлуката да се појави покојната кралица на банкнотата од 5 долари се однесува на нејзината личност, а не на нејзиниот статус на монарх. Избран е дизајн за да се оддаде почит на локалната култура, историја и традиции.

Дизајнот и печатењето на новата банкнота ќе трае неколку години. Дотогаш ќе продолжи да се издава сегашната банкнота на Елизабета Втора.