Австралискиот премиер Ентони Албанезе денеска изјави дека Австралија во Германија ќе распореди авион за набљудување, како мерка за поддршка на Украина. Авионот ќе патролира по рутите за испорака на воена и хуманитарна помош за Киев.

Авионот И-7 A „Вечтеил“ (Wedgetail) во Германија ќе биде шест месеци и ќе вклучува и до 100 членови на екипажот и персоналот за поддршка од Австралија. Набљудувачкиот авион нема да влезе во украинскиот, рускиот или белорускиот воздушен простор.

Авионот И-7 A „Вечтеил“ е опремен со комбинација на радар за надзор со голем опфат, секундарен радар и тактички системи, за да обезбеди рано предупредување и воздушно надгледување, соопштија австралиските вооружени сили.

Албанезе утре ќе учествуваат на Самитот на НАТО во Литванија. Австралија беше поканета да учествува бидејќи, заедно со Јапонија, Нов Зеланд и Јужна Кореја е партнер на Алијансата од Индо-пацифичкиот регион, Австралија е партнер на НАТО од 2014 година, учествувајќи во операциите на Алијансата во Авганистан и во Ирак. Австралиските власти соопштија дека Австралија постигнала договор за нова тригодишна програма за партнерство.