Австралискиот наставник кој ја уби сопругата за да почне нов живот со тинејџерка е прогласен за виновен за сексуален напад. Судијата на Окружниот суд во Сиднеј денеска го осуди Крис Досон за „физичко малтретирање девојка над 10 и помлада од 17 години“.

Обвинението се однесува на истата ученичка со која Досон започнал нов живот по убиството на неговата сопруга Линет во 1982 година. После тоа се оженил со студентка и со неа добил дете, но парот подоцна се развел.

Досон беше прогласен за виновен за убиство на својата прва сопруга Линет минатата година, а конечната пресуда стави крај на еден од најдолгите нерешени случаи во Австралија. Тој долго време го негираше убиството, тврдејќи дека Линет го напуштила него и нивните две мали деца пред да исчезне.

Досон, кој се појави на суд преку видео врска од затворот Лонг Беј во Сиднеј, негираше сè, тврдејќи дека започнал врска со А.Б кога таа имала 17 години и дека повеќе не е негов ученик.

Судијата застана на страната на А.Б., откривајќи дека Досон ја малтретирал тинејџерката додека таа сè уште била негова ученичка. А.Б. рече дека почнала да ги чува децата на Досон кога имала 16 години и често спиела во неговата куќа.

„Тој ме замоли да се омажам за него кога имав 16 години, многу, многу пати, секогаш се чувствував должна“, тврди АБ.

„Силни докази“, како што тврди судијата, биле пронајдени во честитката што Досон ја испратил до А.Б. на почетокот на 1981 година за нејзиниот 17-ти роденден, во која „обвинетиот, зрел ма, бил убеден во постоењето на меѓусебна и постојана врска И тоа затоа што сексуалната врска веќе била започната”. Досон честитката и ја посветила на “најубавата девојка на светот” и напишала дека “ќе ги споделат сите родендени кои следат”.

Телото на сопругата на Досон никогаш не е пронајдено, а тој нема право на условно ослободување се додека телото се води како исчезнато.

А.Б. сведочеше против Досон на судењето за убиство, во кое беше осуден на 24 години затвор. Судијата во тој случај утврдил дека наводите дека Досон сексуално ја злоставувал својата 16-годишна ученичка во 1980 година се „вистинити и веродостојни“ и дека опсесијата на Досон со тинејџерката била доволна да го мотивира да ја убие Линет.