„WhatsApp“ започна со тестирање на важна функција пред неколку месеци. Станува збор за можноста за споделување висококвалитетни фотографии преку платформата, а сега конечно почна да допира до корисниците.

Бета ажурирањето за „Android“ и „iOS“, кое со себе ја носи гореспоменатата функција, веќе започна да пристигнува кај корисниците ширум светот.

Бета ажурирањето за „iOS“ доаѓа со бројот „iOS 23.11.0.76“, додека за „Android“ доаѓа со бројот „2.23.12.13“. По ажурирањето на „WhatsApp“ на нивните телефони, корисниците ќе можат да избираат и испраќаат висококвалитетни фотографии, поточно „HD“ фотографии, притоа зачувувајќи ја оригиналната големина на фотографиите. Сепак, треба да се забележи дека светлосната компресија сè уште се применува на фотографиите.

Функцијата за споделување фотографии со висок квалитет се активира кога корисниците избираат фотографија со поголема големина за испраќање. Опцијата за избор на повисок квалитет (HD) се појавува само за такви фотографии, додека стандардната поставка останува „Стандарден квалитет“. Ова значи дека корисниците секогаш мора рачно да ја изберат HD опцијата.

Треба да се напомене дека во моментов опцијата со висок квалитет е достапна само за споделување фотографии преку разговор. Значи, ова не се однесува на видеата и медиумите објавени на приказни, но се очекува „WhatsApp“ да го подобри ова во иднина.