Добра комуникација
Ефективната комуникација е клучот за сè, во пријателството, работата, семејните односи и односите. Поради недоразбирања, луѓето често се караат, запаѓаат во тензична атмосфера, а понекогаш доаѓа до апсолутна пауза. Не се работи само за изговорените зборови, туку и за невербалната комуникација, дали можете да се разберете и кога молчите, дали се познавате. Паровите треба да можат отворено и слободно да ги изразуваат своите мисли, чувства и потреби. Еден од потешките начини да ја тестирате вашата комуникација е да започнете тежок разговор. Ако можете да покренете предизвикувачки теми без расправија или уште полошо, непријатна тишина, тоа покажува дека вашата врска достигна одредено ниво на зрелост и стабилност.
Како се справувате со конфликтот
Не е отсуството на конфликт што го дефинира партнерството, туку пристапот кон решавање на проблемите . Надминувањето на несогласувањата е клучно за здрава врска. Еден начин е да се направи компромис, и двајцата да бидат подготвени да најдат средина и да бидат задоволни, со тоа што ќе направат некаква отстапка. Друг начин е да не се обвинувате едни со други, поентата е да се фокусирате на решавање на проблемот а не на тоа кој е виновен. Овој тест ја проценува емоционалната интелигенција и зрелоста на двајцата партнери. Насобраниот гнев на крајот може да ја отруе врската, па затоа е важно да бидете во можност да простите бидејќи само така можете да продолжите напред. Паровите кои успешно ќе го поминат овој тест можат да признаат кога ќе направат грешка и да се извинат.
Меѓусебен раст и индивидуална независност
Без разлика што стабилната врска вклучува заеднички искуства, неопходно е партнерите да го задржат својот идентитет и индивидуалност. Тоа значи дека имате време за себе, за вашите пријатели, работа и хоби. Многу е важно да бидете независни и да имате посебни паричници, бидејќи на тој начин го зачувувате просторот и слободата. Кога еден од партнерите не работи, често се случува другата страна да му го пренесе тоа и на тој начин врската веќе почнува да се нарушува . Овој тест проценува дали можете меѓусебно да го поддржувате личниот развој и да се радувате на неговиот успех. Ако унапредувањето на партнерот на работа вам ви пречи или неговата страст за одредено хоби, тогаш тоа значи дека вашата врска е токсична и постои одреден вид на љубомора и несогласување. Важно е да се поддржувате еден со друг и вашите цели за иднината да бидат слични.