Познатиот пејач Игор Џамбазов го прогласи пејачот Ламбе Алабаковски за херој. На нему својствен начин, со вметнување зборови во познатата антифашистичка партизанска песна „Бела чао“ Џамбазов во придружба на Гуру Харе го стави името на Алабаковски меѓу илинденските херои: Гоце Делчев, Даме Груев, Питу Гули, Јане Сандански…

„Бела Чао“ во превод значи „Збогум убавице“ и е химна на антифашистичкиот отпор во Италија. Песната се пеела меѓу 1943 и 1945 година, а е препеана врз народна песна којашто ја пелее работниците кои работеле покрај реката По во Северна Италија. Народната песна се викала „Само што станав утрово“.